Despre eroi, la sărbătoarea Înălțării Domnului,

10 iunie 2021

Cine sunt eroii ?

       La orele de literatură vorbim mult despre eroi sau eroine, la fel și la istorie. Toate acele personaje cărora noi le spunem eroi au dat dovadă de mult curaj în anumite situații, chiar și-au pus viața în pericol pentru a salva alte vieți sau chiar și-au sacrificat viața pentru un ideal, sau pentru ca binele să triumfe.

       Eroii nu îi găsim doar în cărți. Eroi sunt și în jurul nostru, chiar dacă de cele mai multe ori rămân anonimi. În contextul actual, marcat de pandemia de COVID-19, s-a vorbit mult, și se vorbește încă, de eroi în rândul personalului medical, al paramedicilor, al tuturor acelora care au pus pe primul loc salvarea vieții semenilor lor.

       Eroii nu au vârstă. Sunt eroi și copiii care parcurg kilometri întregi, pe jos, fie vară, fie iarnă, pentru a ajunge la școală. Eroi sunt toți elevii care au făcut, mai bine de un an, sacrificii enorme pentru a nu pierde contactul cu școala. Eroi sunt și părinții rămași fără loc de muncă, dar care au făcut tot posibilul să nu le lipsească copiilor cele necesare.

10 iunie 2021

       Dar astăzi vrem să vorbim despre o altă categorie de eroi: cei care și-au sacrificat viața, pe câmpul de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. 

       În fiecare an, la sărbătoarea Înălțării Domnului, îi omagiem pe eroii neamului căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă. Ca în toate localitățile din țară, și la Blaj au fost pomeniți eroii în cadrul unei ceremonii religioase desfășurate în Cimitirul Eroilor.  La ceremonie au participat reprezentanţi ai instituţiilor publice locale, elevi și dascăli de la liceele din oraș, reprezentanți ai Despărțământului "Timotei Cipariu" Astra Blaj și un sobor de preoți.

       Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului Naţional al României de către corul Colegiului Național Inochentie Micu Clain, a continuat cu o slujbă de pomenire a eroilor neamului. Au urmat alocuţiuni privind semnificația evenimentului, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria celor dispăruți și s-au depus coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor. La finalul ceremoniei fiecare participant a fost invitat să depună candele la mormintele eroilor.

       Un mesaj tulburător, inscripționat pe una dintre cruci, a atras atenția multora. Este vorba despre crucea de la mormântul lui  Popescu Ioan, soldat în Regimentul 3 „Roșioriˮ Sibiu, originar din comuna Mârșani, județul Dolj. Acesta sună așa:  

Oprește-te o clipă, iubite trecător,

Că și tu ești ca mine, în lume muritor.

Doream o viață lungă și plină de noroc,

Dar s-a sfârșit pe câmpul de onoare în chinuri mari de foc".

Eroii noştri

 

        La reușita acțiunii din acest an, au contribuit elevi de la Liceul Tehnologic ,,Ștefan Manciulea", împreună cu profesorii coordonatori Cătăuța Ștefănuț, Păcurar Daniela și Cornelia Bobeș. Aceștia au dăruit din timpul lor pentru a pregăti cu mare respect mormintele: le-au curățat, au plantat flori, au curățat și au scris crucile tuturor eroilor – cunoscuți și necunoscuți. Le mulțumim pentru sacrificiu, implicare și dăruire elevilor din clasele a IX-a A, a IX-a B, a X-a A, dar și tuturor celor care au susținut material acțiunea lor.

Glorie eternă eroilor patriei! 

 Echipa Clubului de presă: Robert Enyedi; Corina Damian, Brigitta Adam, Beatrics Dobay